Pathológiai Osztály

Pathológiai Osztály

osztályvezető főorvos: Dr. Zombori János

vezető asszisztens: omogyi Katalin

telefon: 62/511-151 / 188-as mellék

e-mail: patologia@csmekhm.hu

A pathologia mint alapvető diagnosztikus szakma az ember szervezetének egészében (kórboncolás) vagy az egyes szervekben kialakult anatomiai (szerkezeti) eltérések vizsgálatával a pontos kórisme felállításával járul hozzá a betegek gyógyításához (kórszövettani vizsgálatok).

Az endoszkópos és/vagy műtéti úton eltávolított anyagok patológiai diagnózisai alapján speciális kezelések válhatnak lehetővé (pl. gyomorbetegek, Helicobacter pylori ellenes kezelése, a daganatok gyógyításának módja). Kiegészítő, alapvető immunhisztokémiai eljárásokkal a daganatok pontosabb tipizálására és bizonyos prognosztikai faktorok és a célzott kezelés meghatározására is van lehetőségünk (pl. az emlőrák hormon receptor statusa és a HER2 vizsgálat).

A betegek kivizsgálásához a Pathologiai Osztály a vékonytű aspirációs vizsgálatokkal járul hozzá az emlő, a pajzsmirigy, a fej-nyaktáji, a nyirokcsomó és a bőralatti elváltozások esetén. Meghatározott esetekben ezek ultrahangvezérléssel történnek, együttműködve a Radiologiai Osztály munkatársaival.

Az osztály a betegségek megelőzése terén a méhnyak rák megelőzését célzó nőgyógyászati citológiai vizsgálatokat végzi, lehetővé téve a rákot megelőző állapotok felismerését és gyógyítását.

Közös adatok

Webprogramozás: