Rezsicsökkentés Makón, orvosoknak

2015. november 30.

46,5 milliárd forint épült be Makón és környékén egy év alatt a kormány, az országgyűlési képviselő és az önkormányzat jóvoltából - ám az ellenzék szerint fogy a levegő a városban. 2016-tól a vállalkozó háziorvosok, fogorvosok, védőnők nem fizetnek iparűzési adót. (delmagyar.hu)

Elkezdődött a város szégyenfoltjainak számító Honvéd, illetve a régi szeméttelep rendbetétele, méltó körülmények közé költözhetett több háziorvos, és az országgyűlési képviselő, Lázár János munkája és a kormány segítsége révén a város és környéke 46,5 milliárdos értékkel gazdagodott, a román határig érő autópálya, útépítések és -felújítások révén. A megválasztásuk óta eltelt egy évben így foglalták össze teljesítményüket a makói kormánypárti képviselők a tegnapi testületi ülés elején. Az ellenzék szerint fogy a levegő Makón, a városvezetés nem eléggé nyitott, és csúsztatás azt állítani, hogy az előző polgármester rossz anyagi helyzetben adta át a várost. Azt, hogy ki mit tett, és kinek van igaza, egy órán át tárgyalták.

Hétszáz szülést vezettek le a vásárhelyi és a makói kórházban az elmúlt 12 hónapban, több beteget látott el a közös intézmény, mint korábban, annak ellenére, hogy mintegy 5 milliárd forint értékben beruházások, építkezések zajlottak, amelyek miatt egy időre át kellett szervezni a gyógyító munkát – mondta a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó működéséről Kallai Árpád főigazgató. A több mint százezer embert ellátó, 620 ággyal, 913 fővel működő intézmény sokat vár az egészségfejlesztő munkától, amelyet folyamatosan hirdet. Vásárhelyen ez előbb kezdődött, ott például az érintett nők 78 százaléka részt vesz mammográfiás szűrésen, míg Makón ez az arány egyelőre 25 százalékos. 

Török Miklós (DK), Zeitler Ádám (Jobbik) is szóvá tette, hogy Vásárhelyre több fejlesztési forrás jutott, mint Makóra. Marosvári Attila (PSZM) magyarázatul hozzáfűzte, a makóiak azért érzékenyek erre, mert amikor kórházukat a bezárás fenyegette, mindig fejleszteni próbálták. Kallai Árpád megismételte, a kórház 5 milliárddal gyarapodott. Így jelezte, hogy egyetlen intézményben gondolkodik. A téma tárgyalásakor Kallai mellett Kovács Sándor és Hadik György (Fidesz) is emlékeztetett, tavaly a főigazgató meghívást ugyan kapott Makóra, de lehetőséget nem terveinek bemutatására. Azóta már látszik, a két kórház „házassága" bevált.

A 20 milliós bevételt el nem érő vállalkozó háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és védőnők 2016-tól mentesülnek a helyi iparűzési adó fizetése alól – döntötte el a testület, egy országos ajánlás nyomán. Török Miklós ezt nem támogatta, szerinte ezzel az erővel más adózók is kérhetnének ilyet. Farkas Éva 
Erzsébet polgármester azonban úgy érvelt, a városi rezsicsökkentés része ez a döntés. Mintegy 6 millió forintot hagy az érintettek zsebében a város. 

Közös adatok