Makón tartották Hódmezővásárhely, Szentes és Arad közös emlőrákellenes programjának záróünnepségét

2016. április 14.
Makón tartották Hódmezővásárhely, Szentes és Arad közös emlőrákellenes programjának záróünnepségét

Április 8-án Makón tartották a záróünnepségét Hódmezővásárhely, Szentes és Arad közös, határon átívelő emlőrákellenes programjának, melyet a 2007-ben útjára indított Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósítottak meg, és melynek köszönhetően összesen közel 1,9 millió euró értékű egészségügyi fejlesztést hajtottak végre Csongrád és Arad megyékben. A záróünnepségen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter és Corina Cretu, az Európai Unió biztosa is. (promenad.hu, vasarhelyitv.hu)

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon a rendszeres mammográfiai szűréseket elősegítő fejlesztéseket hajtottak végre 1,9 millió euró értékben. A fejlesztések célja az volt, hogy minél korábban kiszűrjék az Európa-szerte egyik legelterjedtebb rosszindulatú daganatos betegséget, az emlőrákot. A projekt keretében a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó egy modern mobil mammográfiai állomást is beszerzett, mely a két városban és a kistérségeikben teljesít szolgálatot.

A sikeres projekt kapcsán Makón megrendezett záróünnepségen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Patriciu Achimas-Cadariu román egészségügyi miniszter és Corina Cretu, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa.

Az eseményen dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója mutatta be a megvalósult projektet, emellett egy másik hátáron átnyúló, Lugossal közösen megvalósított együttműködési projektre is kitért. Farkas Éva Erzsébet Makó polgármestere pedig a magyar-román együttműködésben megvalósult városi fejlesztéseket emelte ki.

A résztvevők a projektbemutató előadások és tárgyalások után megtekintették a szűrőbuszt is, amely a Makovecz téren ingyenes szűrővizsgálatokkal várta az érdeklődő helyi lakosokat.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az utóbbi három évben jelentősen javult a magyar és román kormány kapcsolata. Magyarországnak kifejezetten jó, hogy az Európai Bizottság jelenlegi biztosa román, hiszen ennek köszönhetően talán könnyebben érkeznek ebbe a két országba uniós fejlesztési források. Hozzátette: összesen 230 millió euró áll a rendelkezésünkre ebben az időszakban a magyar-román határmenti települések, civilek együttműködésére és fejlesztésére. Makónak mint határmenti városnak most jóval nagyobb esélye van arra, hogy olyan támogatások nyertesei legyen, melyekre romániai városokkal együtt pályázik.

Corina Creţut megerősítette, hogy fenn kell tartani a magyar-román együttműködést, mivel ezek a projektek a közös határ melletti, kevésbé fejlett régióknak nyújtanak nagy segítséget. Ennek az együttműködési projektnek köszönhetően a makói és a Csongrád megyei regionális központ, valamint a román egyetem közös erővel tettek a mellrák megelőzésért. Az európai biztos hozzátette: idén májusban elindulhatnak azok a határmenti kapcsolatokat erősítő pályázatok, amelyek hozzájárulnak a térségben élők életminőségének javításához.

Patriciu Achimas-Cadariu, a román kormány egészségügyi minisztere szerint a mellrák kezelésének gyógymódjai nagyot fejlődtek, most az emberek szemléletén kell változtatni. Hozzátette: a tájékoztatás nagyon-nagyon fontos, és a legegyszerűbb eszközök is célt érhetnek. 

A makói eseményt követően a román egészségügyi miniszter Hódmezővásárhelyre is ellátogatott, ahol megtekintette a kórház nemrég átadott új épületrészét, valamint az emlődiagnosztikai centrumot. A miniszter a dr. Kallai Árpád főigazgatóval közös sajtótájékoztatóján gratulált a megvalósított fejlesztéshez, elismerően szólt az intézményben folyó szakmai munkáról és az ellátásokról, valamint kitért a betegségmegelőzés területén folyó munkára is, melyre Romániában is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. Patriciu Achimas-Cadariu elmondta, hogy Románia új népegészségügyi rendszerét a vásárhelyi emlőszűrőprogramok tapasztalataira támaszkodva alkotják meg, mivel szerinte itt a háziorvosok és kórházak bevonásával egy sikeres programot működtetnek. Mint mondta, a román emlőszűrési programot olyan körülmények között kell megvalósítaniuk, ahol az infrastruktúra nem túl fejlett, ezért is rendkívül értékes az aradi egészségügyi központ, amely a Hódmezővásárhellyel és Szentessel közös határon átnyúló projekt keretében jött létre.

Patriciu Achimas-Cadariu hódmezővásárhelyi látogatásán kijelentette: a találkozó és együttműködés célja, hogy eszmét, tapasztalatot cseréljenek és ötleteket merítsenek, és a vásárhelyi kórházban sikeres, követni érdemes példát fedezhetett fel.

(Fotók: Vásárhelyi Televízió)


További képek »

Közös adatok